Gallo-Romeins museum in Tongeren opent expo Imperium Romanum: restanten van het Romeinse Rijk in foto's – VRT NWS

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent morgen een tentoonstelling met 150 foto’s van de Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland. De fotograaf is voor dit project foto’s gaan maken in maar liefst 40 landen die vroeger tot het Romeinse Rijk behoorden. De bedoeling van de foto’s is om een element van het Romeinse Rijk weer te geven, maar dat ook te verbinden aan een hedendaags element.
Het Gallo-Romeins museum doet meer dan de foto’s gewoon tentoonstellen. Dat zegt ook An Christiaens (CD&V), de schepen van Cultuur van Tongeren: “Uiteraard gaan we in het Gallo-Romeins museum dieper in op de historische elementen en brengen we in de audiogids verhalen daarover. We bieden ook extra beleving voor kinderen en gezinnen.”
Die extra beleving voor kinderen en gezinnen vertaalt zich volgens de schepen op twee manieren: “Bij een heel aantal foto’s zijn er speciale fragmenten voor een audiogids voor kinderen. Daarnaast is er ook een spel dat de kinderen doorheen de tentoonstelling kunnen spelen.”
Het museum wil de bezoekers ook betrekken door een dubbele bodem in de tentoonstelling: “Bij een heel aantal foto’s zijn spreuken geplaatst die de bezoeker doen nadenken over archeologie. Waarom bewaren wij sommige dingen? Wat is het belang voor ons? Op het einde mag de bezoeker ook op een interactieve wijze zijn mening daarover kwijt”, aldus Christiaens.
Alfred Seiland heeft volgens Bart Demarsin van het Gallo-Romeins museum een heel kenmerkende stijl: “Zijn beeldkader en kleuren zijn typerend, maar vooral ook het wachten op het perfecte moment. Dat, in combinatie met oog voor detail en een uniek perspectief is kenmerkend voor foto’s van Seiland.”
Dat komt ook naar boven in een foto die de Oostenrijkse fotograaf nam van het kanaal van Korinthe: “Hij heeft er een tweetal dagen aan gewerkt. Alles moest perfect zijn. Hij heeft zelfs gewacht op het moment dat een boot onder de brug doorvoer, terwijl er een bungee jumper naar beneden sprong”, besluit Demarsin.
De tentoonstelling start op 4 juni en loopt tot half januari.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment