Gemeenteraden Bilzen en Hoeselt keuren fusie goed: "Samenvoeging van 2 homogene gemeenschappen" – VRT NWS

De gemeenteraden van Bilzen en Hoeselt hebben  principeel de fusie van beide gemeenten unaniem goedgekeurd. De fusiegemeente zal zo’n 42.300 inwoners tellen.
In Hoeselt werd de principiële beslissing al na een half uurtje unaniem goedgekeurd. In Bilzen hadden de raadsleden een uurtje nodig om tot een unanieme goedkeuring te komen. Voor eind 2023 moet er nog een definitieve goedkeuring volgen, die zal dan worden voorgelegd aan de Vlaamse regering.  
"Het gaat om een samenvoeging van twee homogene gemeenschappen, maar ook van 23 dorpen of deelgemeenten", vertelt burgemeester Johan Sauwens (CD&V) van Bilzen. "We gaan er nu rustig aan bouwen, in volle openheid met gemeenteraadsleden, ambtenaren en de bevolking."
We gaan er nu rustig aan bouwen, in volle openheid
Burgemeester Werner Raskin (Open VLD) van Hoeselt is ervan overtuigd dat de bevolking kan overtuigd worden van het nut van de fusie. "Ook het volk zal volgen omdat er voordelen zijn. Wij willen een goede dienstverlening voor onze inwoners en dat kan alleen maar door onze krachten samen in te zetten." In de vorige legislatuur waren er veel tegenstanders omdat de tijdsdruk toen te groot was. 
"Heel veel respect dat ze de moed hebben om dit te doen", zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, "er zijn binnen Vlaanderen te veel gemeenten en door deze fusie wijzen zij de weg." Het wordt vanuit Vlaanderen ook ondersteund: Hoeselt en Bilzen krijgen meer dan 21 miljoen euro extra middelen om te investeren in de nieuwe gemeente. 
(lees verder onder de foto)
De fusie tussen Bilzen en Hoeselt is gepland voor 1 januari 2025. De nieuwe gemeente zal 106 km² groot zijn en zo’n 42.300 inwoners tellen. Het wordt de 4e grootste gemeente van Limburg, en de 21e grootste gemeente van Vlaanderen.
De onderhandelingen over de fusie tussen Bilzen en Hoeselt begonnen eind vorig jaar al, na een brief van Hoeselt. Ook de gemeente Riemst werd bij de gesprekken betrokken, maar burgemeester Mark Vos van Riemst (CD&V) houdt de boot voorlopig af. Oppositieraadslid Johan Danen (Groen) riep in de gemeenteraad van Bilzen op "om de deur voor Riemst zeker open te houden."
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment