Ottema schrijft geschiedenis in Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier (en nodigt concurrentie voor volgend jaar alvast uit) – Dagblad van het Noorden

Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier. In het geel Rick Ottema uit Leeuwarden. In het paars Sjors Dekker uit Tynaarlo. Foto: Rens Hooyenga.
Wie de Amysoft Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier wil winnen moet meer kunnen dan alleen maar hard op de pedalen stampen. Slim koersen. Rekenen. Rick Ottema weet als geen ander hoe het moet. De tegenwoordig in Leeuwarden woonachtige Muntendammer won de afgelopen twee edities van de Wielermeerdaagse en koerste ook deze editie na zijn zege in de eerste etappe (Nieuw Roden) alle dagen in het geel.
Die winst afgelopen maandag zorgde er wel voor dat het gedaan was met frank en vrij rijden voor de renner van het semiprofessionele/continentale Metec-Solarwatt. Als je het eindklassement wil winnen, zit strijden voor de dagzege er eigenlijk niet meer in. Verdeel en heers was het credo voor Ottema. Zowel dinsdag in Peize als vrijdag in Leek kon er een groepje wegrijden met voor het klassement minder gevaarlijke klanten.
Ottema had alles onder controle, met dien verstande dat hij z’n leidende positie behield voor de finale van zaterdagavond in De Wilp, maar wel moest toestaan dat in Leek winnaar Sten Verzijl, Jeffrey Cordes, Luuk Loohuis en Harry Sweering veel punten verzamelden en zodoende een goede zaak deden voor het algemeen klassement. Doch, écht bedreigen kunnen ze Ottema in De Wilp ook weer niet. Eigenlijk is Björn Bakker uit Heerenveen de enige op wie Ottema nog een beetje moet letten.

Voor hij dat kan doen, is het eerst aan de vrouwen, waar Femke Beuling van De Kannibaal haar eindzege extra glans geeft door in het geel de laatste etappe te winnen. De wielerdag in De Wilp is dan al een tijdje bezig, want de organisatie heeft vanwege het 60-jarig jubileum groots uitgepakt: er werd ’s middags ook een wedstrijd in de Sportklasse (de wat mindere wielergoden) en een dikkebandenrace voor de jeugd georganiseerd. Maar de hoofddis draait vanaf 19.45 uur om de vraag: kan Ottema z’n trilogie vervolmaken? – maar ook: wie wint De Wilp, want dat is toch wel een criteriumklassieker die je achter je naam wil hebben.
Het kan enkele jongemannen op tuinstoelen bij een huis naast Accordeonwinkel Berend Kok vermoedelijk niet al te veel schelen. De aandacht is meer gevestigd op het krat Hertog Jan voor hun neus – ook dát is De Wilp. Als ze wel naar de koers kijken, zien ze dat het peloton in de haakse, naar de Wilpster oud-renner Klaas Stobbe vernoemde bocht vlak na het pand van Kok eigenlijk wel veel weg heeft van een accordeon. Een opgepropt pakketje als ze in de remmen gaan, langgerekt als ze weer optrekken.
Michiel Kok van het Friese Houttec Cycling Team onttrekt zich zo op driekwart van de 50 rondjes van 1600 meter aan de fietsende accordeon. Hij probeert het solo en houdt dat bewonderenswaardig lang vol, zelfs als de groene John Deere-mannen van NWVG volle bak rijden achter hem. Sjors Dekker uit Tynaarlo voegt zich bij hem en de twee gaan uitmaken wie er wint. Het wordt, toch wel een beetje verrassend, de Fries die de rapste is in de sprint. Alhoewel, sprint… ,,Poehhh, het was meer nog zo snel mogelijk naar de streep proberen te fietsen in plaats van echt sprinten, haha. Ik zat tegen de kramp aan. Had ook de hele dag gewerkt in m’n fietsenzaak, dat hielp ook niet voor de benen”, legt Dekker na de koers uit.
Ondertussen had Ottema ook in De Wilp alles onder controle en rijdt hij onbedreigd naar de eindwinst. Een historische eindwinst, zo weet ook Ottema. ,,Alleen Edwin Veen won volgens mij al eens drie keer, maar niet achter elkaar. Ik ben hier uiteraard heel blij mee en het was vanavond in De Wilp ook weer wat leuker en vrijer koersen dan gisteren in Leek. Iedereen had zich wel een beetje neergelegd bij het algemeen klassement en dat zorgde voor een wat opener koers. Ik rij als noorderling de Meerdaagse graag; het is alleen wel jammer dat wat andere noordelijke continentale jongens als bijvoorbeeld de Del Grosso’s hier niet rijden”, nodigde Ottema de concurrentie alvast uit om het hem moeilijker te maken z’n vierde op rij te pakken in 2023.
Release: eb7aaebeeb310ddf57acffcd7e21cf2616148a17

source

Leave a Comment