Basiliek van Tongeren wordt uitgerust met uitkijkplatform – VRT NWS

In Tongeren is vandaag gestart met de bouw van het uitkijkplatform, bovenop de basiliek. Er wordt een deel van het dak weggenomen om de metalen constructie naar binnen te tillen. In het voorjaar van 2023 moet het uitkijkpunt klaar zijn.
De basiliek van Tongeren wordt volop gerestaureerd, maar vandaag is de aannemer ook gestart met de constructie van het uitkijkplatform dat bovenop de 52 meter hoge toren komt. "We moeten 6 ton aan metalen balken naar binnen brengen.", vertelt aannemer Sander Peeters. "Daarmee bouwen we de steunstructuur voor het bovenste gedeelte van de trap.  We doen dat met een gigantische mobiele kraan waarmee we tot 80 meter hoog kunnen gaan. Want we moeten de balken verticaal naar beneden brengen."
De werkzaamheden vandaag werden minutieus voorbereid. "We hebben de hele basiliek in kaart gebracht, in 3D", vult Philip Leenders aan. "En aan de hand van computeranimaties hebben we bepaald hoe we alle balken kunnen laden, lossen en monteren. Zo weten we hoeveel millimeter we overal over hebben." 
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment