Borgloon en Tongeren gaan fuseren: "Beetje donderslag bij heldere hemel" – VRT NWS

Tongeren en Borgloon willen fuseren. Het gaat om een vrijwillige samenvoeging, maar over de naam van de fusiegemeente is nog niets bekend. Vanmorgen hebben de colleges van burgemeester en schepenen van beide steden meer toelichting gegeven.
Het was al langer bekend dat Borgloon rondkeek naar andere gemeenten om mee te fuseren, maar dan ging het over Alken, Heers, Kortessem en Wellen. De keuze voor Tongeren is dus wel best verrassend. Het gaat om een vrijwillige samenvoeging, zeggen beide gemeenten in een persmededeling. Over de naam voor deze nieuwe fusiegemeente is nog niets bekend.
 De Vlaamse overheid steunt fusies van gemeenten met minstens 20.000 inwoners door een deel van de schulden over te nemen. Tijdens de vorige legislatuur waren er al zeven vrijwillige fusies. Huidig minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers mikt voor deze legislatuur op minstens een verdubbeling, zei hij vorig jaar.
(Lees verder onder de foto)
Het bericht dat beide steden gaan fuseren kwam vanmorgen toch als een verrassing: "Misschien voor velen een donderslag bij heldere hemel, maar toch zijn we al een poosje het traject aan het doorlopen in aftastende  gesprekken”, zegt burgmeester Eric Awouters (Open VLD) van Borgloon. “In de politiezone kanton Borgloon bleek dat twee van onze buurgemeenten, Wellen en Heers, liever nu geen fusie willen. En met alleen een fusie met Kortessem komen we nauwelijks aan 20.000 inwoners. Zodoende kan er geen schuldovername zijn en dan zijn er weinig alternatieven.”
Als Borgloon en Tongeren fuseren, wordt het een stad van ruim 42.000 inwoners, en dat betekent de maximale Vlaamse fusiebonus. Dat is onder de vorm van schuldvermindering. Tongeren heeft nu een schuld van ruim 2.000 euro per inwoner, Borgloon 1.600. Dat zou bij de fusie tegen 2025 1.200 per inwoner worden.
Maar het is niet alleen om financiële redenen, zo horen we, er zijn ook gelijkenissen tussen de twee steden. Het zijn allebei historische steden, die inzetten op cultuur en toerisme: “De geschiedenis merk je ook in de culturen en de historische identiteit die we uitstralen" zegt Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren (Open VLD). "En we zien dat in de beide steden: cultuurhistorisch toerisme, maar ook de enorme capaciteit die vandaag wordt ingenomen door het toerisme als economische factor. En dat zijn dingen om mee te nemen.”
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment