Geen carnaval in Rukkelingen-Loon en Vechmaal (Heers) – Het Nieuwsblad

In 2020 trok de carnavalsstoet van De Klompenridders nog door Rukkelingen-Loon en Mechelen-Bovelingen. © frmi
Corona trekt voor het tweede jaar op rij een streep door de 39ste carnavalsstoet van carnavalsvereniging De Klompenridders. Ook Vechmaal Karnaval gaat niet door.
Geen luide carnavalsmuziek en knotsgekke ambiance op zaterdag 5 maart in de straten van Rukkelingen-Loon en Mechelen-Bovelingen. De Raad van Elf van De Klompenridders trok de stekker eruit omwille van de coronapandemie.
“Enerzijds is er natuurlijk het gezondheidsaspect, anderzijds zijn er ook geen inkomsten omdat we geen bal kunnen organiseren”, vertelt secretaris Joram Neven van De Klompenridders. “We konden carnaval niet vieren zoals we het wilden vieren. We zijn bovendien geen voorstander om de stoet naar een latere datum te verschuiven. Dat is niet dezelfde vibe, carnaval moet je vieren vóór halfvasten. Als de coronamaatregelen het toelaten, doen we op de dag van de stoet wel een activiteit in de gemeente met De Klompenridders en onze nieuwe Jeugdraad van Elf.”
Burgemeester Kristof Pirard (VLDumont), zelf Klompenridder, steunt de beslissing. “Bij alle inrichtende organisaties van stoeten in regio Haspengouw was er een consensus om dit voorjaar geen grote carnavalsactiviteiten te laten doorgaan. Hopelijk kunnen we volgende winter wel een normaal carnavalsseizoen beleven waar het huidige prinsenpaar een waardig afscheid krijgt en een nieuw prinsenpaar met de nodige glitter en glamour wordt aangesteld.”
Ook Vechmaal Karnaval, één van de grootste carnavalbals van de omgeving, zal op zaterdag 12 maart niet plaatsvinden. In 2020, net voor de coronacrisis uitbrak, lokte deze fuif nog ruim 2.400 feestvierders naar de grote feesttent aan de voetbalterreinen in deelgemeente Vechmaal. De organisatie bekijkt nu wat er later dit jaar nog mogelijk is. (frmi)
Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plus logo plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.
In juli en augustus gelden er aangepaste openingsuren in de Roppebibliotheek.
De jongste schepen van Vlaanderen woont in het zuiden van Limburg. Anneleen Vanherck, op dit moment nog studente bedrijfsmanagement, wordt schepen van jeugd, cultuur, toerisme en onderwijs in Heers.
Kinderen tussen 2,5 en 5 jaar kunnen zaterdag, samen hun ouders, de zomervakantie goed inzetten op Kleuterfun aan buitenschoolse kinderopvang ‘Het Hemeltje’.
Vanaf dit weekend strijkt de zomerkermis drie dagen lang neer in het centrum van Heers. Zaterdag vindt er ook een avondmarkt plaats.
Woensdag heeft een man (41) uit Heers rond 4 uur om een onbekende reden de controle over zijn motorfiets verloren op de Monnikkenlaan in Vechmaal. Hij kwam ten val en raakte gewond.
In Kortessem werd onlangs het officiële startschot gegeven van de interlokale vereniging Sportregio Haspengouw. Ook de gemeente Heers ondertekende de samenwerkingsovereenkomst.
Een auto en een fietser zijn dinsdag rond 14.20 uur gebotst op de Burgemeester Marresbaan in Vroenhoven. De fietser (44) uit Heers raakte lichtgewond.
Dit weekend las u in HBvL een terugblik op de Ronde van Frankrijk van 1962. Daarin stond dat het de eerste Tour was op Limburgse bodem. Maar dat was zonder de editie van 1953 gerekend …
De politie Kanton Borgloon heeft tijdens het weekend zonder alcohol achter het stuur 50 bestuurders gecontroleerd. Drie hadden te veel gedronken. Eén chauffeur testte positief op drugs en er werd …
In de Middelheersestraat in Middelheers is zaterdag rond 5 uur een inbraak ontdekt. Drie vensters werden ingeslagen, maar er werd niets gesloten.
In de Horpmaalstraat in Heers zijn een drietal gezinnen opnieuw getroffen door water- en modderoverlast. Vrijdagmorgen rond 2 uur gingen de hemelsluizen open en liepen de woningen weer onder, de …
Overlijdens in Heers.

source

Leave a Comment