De Watergroep mag voorlopig maar tot eind 2024 drinkwater oppompen in Heers – VRT NWS

De Watergroep krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geen vergunning om nog 20 jaar water op te pompen in Heers. Demir levert wel een beperkte proefvergunning af, daarmee kan De Watergroep nog twee jaar water oppompen. Omdat zo’n 50 huizen in de buurt van het pompstation scheuren, legt Vlaanderen ook extra maatregelen op zoals het installeren van 25 nieuwe peilpunten. Daarmee kan de stand van het grondwaterpeil beter opgevolgd worden. 
De vergunningsaanvraag van De Watergroep is erg omstreden, want zo’n 50 huizen in Rukkelingen-Loon (Heers) in de buurt van het pompstation van De Watergroep zijn de voorbije jaren beginnen scheuren. Volgens een expert die ingehuurd werd door de buurtbewoners komt dat door de grote hoeveelheden drinkwater die er worden opgepompt door De Watergroep. Maar de watermaatschappij ontkent dat. De kwestie wordt momenteel uitgevochten op de rechtbank. Maar eind dit jaar loopt de huidige vergunning van De Watergroep af.  
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil voorlopig geen beslissing op lange termijn nemen. Concreet komt het erop neer dat De Watergroep een tijdelijke vergunning van twee jaar krijgt, met bijkomende voorwaarden. Zo moet de stand van het grondwaterpeil in de omgeving van het pompstation in Heers beter gecontroleerd worden, aan de hand van 25 extra peilpunten. Er mag maximum 850.000 m³ water per jaar opgepompt worden. En in vijf woningen in Rukkelingen-Loon moet een meetsysteem opgesteld worden, om de scheuren van nabij te kunnen volgen. 
Tot er meer duidelijkheid is over de scheuren in de huizen, nemen we voorzorgsmaatregelen
“De bezorgdheden in de regio vallen niet in dovemans oren", benadrukt minister Demir. "Er loopt een burgerlijke procedure om een eventueel oorzakelijk verband aan te tonen tussen de grondwaterwinningen en de scheuren in woningen. Een expert zal daarover moeten oordelen. Tot daar meer duidelijkheid over is, nemen we voorzorgsmaatregelen." Na afloop van de proefperiode komt er een evaluatie. "Maar ook tijdens de proefperiode kan indien nodig bijgestuurd worden." 
De Watergroep wou ook een vierde waterput, die dichter bij de huizen ligt, in gebruik nemen. Maar dat laat Vlaanderen niet toe.
Buurtbewoonster Erika Princen had op nog strengere voorwaarden gehoopt. "Die extra meetpunten zijn zeker een goede zaak, maar De Watergroep moet ze pas binnen het jaar hebben, en dat zou meteen moeten, vinden wij. Want de twee bestaande meetpunten liggen in Mechelen-Bovelingen, dat is een dorp verder. Daar hebben we in Rukkelingen-Loon niets aan."  
Als ze zich in de zomer zouden aanpassen, en dan minder water oppompen, dan zou het probleem al voor een groot deel opgelost zijn
Met de zomer voor de boeg vreest Princen voor extra schade. "Ze mogen evenveel blijven oppompen als nu, en moeten ook geen rekening houden met de droogte. En de experts zeggen dat dat net het probleem is. Als ze zich in de zomer zouden aanpassen en dan minder water zouden oppompen, dan zou het probleem al voor een groot deel opgelost zijn. Maar dat doen ze niet." 
Minister Demir dringt er bij De Watermaatschappij intussen op aan om werk te maken van alternatieven, zodat de watervoorziening niet in het gedrang komt. Want in Heers wordt drinkwater voor ruim 14.000 gezinnen opgepompt.  De Watergroep wil voorlopig niet reageren.   
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment