Huisartsen te kort in Tongeren: "Als de overheid niet ingrijpt, zitten we over enkele jaren écht in de problemen" – VRT NWS

Een grote groep Tongenaren heeft het moeilijk om een huisarts te vinden. Volgens Geert Landmeters, zelf huisarts en voorzitter van de Huisartsenkring Tongeren, bestaat het probleem al langer dan vandaag: "Maar door het plotse overlijden van een collega en de sluiting van een grote praktijk, wordt het hier nu wel erg nijpend." 
Huisarts lijkt stilaan een knelpuntberoep te worden. Dat is toch wat we kunnen afleiden uit het verhaal dat we horen van dokter Landmeters. "Er studeren te weinig huisartsen af. Velen van hen kiezen voor een andere specialisatie, vermoedelijk voor een beter loon en makkelijkere uren. Ik had enkele jaren geleden een stagiaire die toen al vertelde dat ze de lange werkdagen die wij presteren niet zag zitten. Binnenkort komt ze opnieuw langs voor een kijkstage en de werklast is er niet op verbeterd. Ik kan alleen maar hopen dat ik haar kan overtuigen om voor het beroep te kiezen. " 
Door de magere instroom van nieuwe huisartsen beperkt het probleem zich niet tot Tongeren. Overal in het land wordt het moeilijker om een huisarts te vinden. Praktijken voeren een patiëntenstop in en daardoor moeten mensen ergens anders gaan aankloppen. En zo raken andere artsen ook overladen.  
De verwachtingen van de huisarts liggen erg hoog. Volgens Landmeters is het aan de overheid om dringend in te grijpen: "In Brussel beloven ze al jaren dat ze iets gaan doen, maar daar merken we niet veel van", zucht Landmeters. "Ongeveer 60 procent van onze tijd gaat naar patiënten zien en helpen. Verder is er een hoop administratief werk. Die papieren blijven vaak liggen tot in het weekend omdat daar al snel enkele uren werk inkruipt. En dat zorgt dan weer voor stress omdat onze familie ons ook graag eens zou zien." 
De taken blijven zich ondertussen maar opstapelen: "Corona heeft ons nog een reeks andere taken gegeven met het werk in vaccinatie- en triagecentra." Door die werkdruk liggen burn-outs natuurlijk op de loer. "Ik snap best dat huisartsen meer en meer kiezen voor een betere balans tussen werk en privé. De solopraktijk met artsen die 12 uur en meer per dag werken, die zijn gedoemd om te verdwijnen."
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment