Plein voor gerechtsgebouw Tongeren afgesloten tijdens assisenproces over moord op Aquino – VRT NWS

Er zullen extra veiligheidsmaatregelen genomen worden tijdens het assisenproces over de moord op Silvio Aquino in augustus 2015. Het plein voor het gerechtsgebouw wordt afgesloten, enkele marktkramers moeten tijdelijk verhuizen, maar ook de assisenzaal zelf wordt helemaal herschikt. Vandaag wordt de jury voor het proces gekozen, het eigenlijke proces start vrijdag.
Op het proces zal een jury moeten oordelen of de dood van Silvio Aquino gepland was en er sprake is van een mogelijke afrekening in het drugsmilieu. Tijdens de voorbereidende zitting van het proces in april werd al duidelijk dat de veiligheid tijdens het proces zeer ernstig genomen wordt. De politie stond met automatische geweren voor het gerechtsgebouw om het plein te bewaken. Dat zal tijdens het proces dat vrijdag start opnieuw het geval zijn. “Het Vrijthof wordt helemaal afgesloten”, vertelt Els De Brauwer van het Hof van Assisen. “Ook zullen enkele marktkramers tijdens het proces op een andere plek moeten gaan staan.” 
Luister hier naar het verslag over de voorbereiding van het proces:
De assisenzaal zal alleen toegankelijk zijn voor de advocaten, het hof, de politie en de burgerlijke partijen
Ook in het gebouw gelden er andere maatregelen dan tijdens een gebruikelijk assisenproces. Persmagistraat Els De Brauwer: “De assisenzaal zal alleen toegankelijk zijn voor de advocaten, de veiligheidsdiensten, het hof en de burgerlijke partijen. De pers en het publiek zal in een aparte zaal zitten waar ze het proces kunnen volgen op videoschermen.”
De assisenzaal zal worden herschikt, want de beschuldigdenbank is te klein voor de 5 beschuldigden, hun 3 tolken en de 6 politiemensen die tussen hen in zullen zitten. Daardoor wisselen ook de burgerlijke partijen van plaats, want die komen terecht in de bank waar normaal gezien de beschuldigden zouden moeten zitten. Pers en publiek zullen het proces in een andere zaal moeten volgen. 
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment