Tongeren gaat vluchtelingen opvangen in voormalige jeugdherberg – VRT NWS

In Tongeren zullen tussen de 40 en 50 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen worden in de voormalige jeugdherberg. De eigenaar stelt het gebouw gratis ter beschikking en de stad zorgt voor de inrichting. Eind volgende week zullen de eerste gezinnen er worden opgevangen. 
De jeugdherberg van Tongeren was vroeger in handen van De Voorzorg, maar ging 2,5 jaar geleden dicht. Vorige week kwam het gebouw in handen van een project-ontwikkelaar. Die stelt het pand nu gratis ter beschikking en de stad zorgt voor de inrichting. Het sanitair is nog redelijk goed in orde, maar er moet wel een keuken geïnstalleerd worden. Ook de bedden van de jeugdherberg staan er nog, maar de stad gaat nu op zoek naar matrassen, kussens en dekens. 
De jeugdherberg ligt in een rustige omgeving, dichtbij het centrum, de scholen, de speeltuin en het stadspark
"We hebben voor de jeugdherberg gekozen omdat deze gelegen is aan de rand van het stadspark De Motten", vertelt burgemeester Patrick Dewael (Open VLD). "Het is een rustige, autoluwe omgeving dicht bij het centrum, de scholen, de speeltuin en het park." De stad hoopt er eind volgende week al de eerste gezinnen te kunnen opvangen. "Hier kunnen 9 à 10 gezinnen opgevangen worden."
In Tongeren hebben ook 43 gezinnen opvang bij hen thuis aangeboden, dat is goed voor 140 plaatsen.  “Sinds de crisis hebben zich 10 Oekraïners gemeld in Tongeren, zij worden opgevangen door Oekraïense familie of vrienden in onze stad,” besluit Dewael. 
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment