Wat moet er in het Mottepark in Hoeselt komen: een speeltuin, een boomgaard of een aardappelveld met jaarlijks frietfeest? – VRT NWS

De gemeente Hoeselt wil het terrein rond ‘de Mot’ heraanleggen tot een landschapspark. Het is een groene long pal in het centrum van de gemeente, maar het is momenteel weinig zichtbaar omdat er veel huizen rond staan. De inwoners kunnen nu meedenken over de toekomst van het park. 
Gisteravond was er een eerste brainstormsessie over hoe het nieuwe park er kan uitzien. En daarvoor is een beroep gedaan op ontwerpbureau Depot uit Maasmechelen, dat onder meer ook participatietrajecten voor herbestemmingen van kerken begeleidt.  “Tijdens die eerste sessie schepten wij het kader, met een aantal uitgangspunten van de gemeente. De aanwezigen konden daarmee dan creatief aan de slag.  Rick de Leeuw zorgde voor een fijne sfeer, en wij kanaliseerden de aangebrachte ideeën”, legt Joris Deckers van Depot uit. 
Het bureau wilde van de inwoners weten of het park meer een natuurgebied moest blijven, of eerder een aangelegd park moest worden. En of het vooral voor individuele recreatie moet kunnen gebruikt worden, of meer voor gezamenlijke activiteiten.  "En", zo gaat Frank Jaspers van Depot verder,  "omdat heel wat goede ideeën bij een pint bier ontstaan, laten we de mensen hun idee op een bierkaartje schrijven." En daar kwamen heel wat uiteenlopende ideeën uit. "Veel inwoners vonden het belangrijk dat er wandelpaden zouden komen, die ook toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen.  En ook een speelplek voor kinderen vonden de deelnemers belangrijk." 
We planten daar aardappelen en aan het einde van het seizoen rooien we die met z’n allen en organiseren we een feest met frieten voor iedereen
En wat Jaspers zelf leuk vond, was dat mensen zochten naar ideeën die een verwantschap hadden met de streek. "Het idee bijvoorbeeld om een boomgaard te planten waar mensen dan zelf hun fruit kunnen plukken. Of nog: een aardappelveld aanleggen, die aardappelen dan samen rooien en afsluiten met een frietfeest."
De ideeën worden nu gebundeld, en Depot en de landschapsarchitecten van Studio LST gieten dat in juni in een masterplan. 
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment