Monumentenstrijd zorgt voor golf van solidariteit voor cinema Plaza – Gazet van Antwerpen

Oud-schepen Patrik Van Herck en journalist Chris Van Rompaey halen aan de toog van Cinema Plaza herinneringen op aan de ‘Monumentenstrijd’. © Joris Herregods
De Monumentenstrijd. Herinner jij je het televisieprogramma uit 2007 nog? Ik wel, want nooit eerder creëerde een wedstrijd zo veel samenhorigheid in Duffel. Het Netedorp nam eraan deel met de oude dorpsbioscoop Plaza, maar moest op het nippertje de duimen leggen tegen de stoomstroopfabriek uit Borgloon. De Antwerpenaren waren net niet opgewassen tegen het Limburggevoel.

 
Chris Van Rompaey (57)
Werkt sinds 1997 voor GVA
vanrompaey@telenet.be
gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100
Meer nieuws over Duffel? Volg onze Facebookpagina Gazet van Duffel.
Monumentenstrijd was een programma op Canvas, waarbij het publiek mocht beslissen welk monument een restauratiebudget van 500.000 euro kreeg. Cinema Duffel uit Duffel was een van de dertig genomineerde projecten. In de provincie Antwerpen moest ‘de Plaza’ het eerst opnemen tegen de kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart van Merksplas-Kolonie en het uurwerk van de Sint-Romboutstoren in Mechelen.
“Dat het kleine Duffel het in de Antwerpse finale zou halen van Mechelen, hadden we nooit gedacht”, zegt toenmalig schepen van Monumentenzorg Patrik Van Herck. Toch gaf “dat vuil cinemake uit Duffel” Merksplas maar vooral Mechelen het nakijken. Let wel: die omschrijving zijn niet mijn woorden, wel die van Mechels burgemeester Bart Somers, een dag voor de provinciale finale op Canvas werd uitgezonden.
Jan en Kris De Smet zingen hun Plazalied terwijl de renovatie bezig was. © Chris Van Rompaey
De strijd werd dus behoorlijk sterk gestreden en dat besefte de Duffelse cultuurdienst vanaf het eerste uur. Die startte een heuse promotiecampagne op en kreeg daarbij de steun van Jan en Kris De Smet. Zij aanvaardden zelfs het peterschap over Cinema Plaza. De twee gezichten van de Nieuwe Snaar brachten bovendien op cd het liedje De Plaza, de Plaza … uit. De tweeduizend exemplaren van het schijfje met het aanstekelijke refrein vlogen de deur uit.
Ook de middenstand liet zich niet onbetuigd. We herinneren ons bijvoorbeeld tearoom ’t Ridderke in de Kiliaanstraat. Het interieur stond er een tijdlang in het teken van Cinema Plaza. De muren hingen vol metershoge filmaffiches en uitbater Kris Adriaensen zorgde voor lekker Plazagebak. Hij bakte ook taarten met een eetbare foto van de authentieke inkomhal van de Plaza.
De inkomhal van Cinema Plaza met de originele kassa. © Joris Herregods
“Het is ongelooflijk wat de Monumentenstrijd in onze gemeente heeft teweeggebracht”, herinnert Patrik Van Herck zich. “Iedereen die op een of andere manier bij een vereniging betrokken was, maar ook individuen stapten mee in het Plazaverhaal. Jong en oud, alles en iedereen ging ervoor. Iedereen wilde het in eerste instantie van Mechelen halen, want het kon toch niet dat een uurwerk het van onze dorpsbioscoop zou halen.”
De Antwerpse finale van de Monumentenstrijd werd in Cinema Plaza door 250 Duffelaars gevolgd. Toen presentator Bruno Wijnendaele de Duffelse cinema als winnaar uitriep, veerde iedereen recht uit de rode, fluwelen zetels. “Dat de Plaza naar de finale gaat, is natuurlijk ongelooflijk. Het geeft een geweldig gevoel, want de laatste week werden we vanuit Mechelen enorm bestookt, zelfs met lelijke dingen. Eigenlijk zouden we nu met ons promobusje al treiterend in Mechelen moeten gaan rondrijden”, zei een euforische Jan De Smet toen in jouw krant.
De gerenoveerde bioscoopzaal mét de klapstoeltjes. © Joris Herregods
Ook na de Antwerpse finale bleef het Plazavuur fel branden. De Duffelse cinema moest het vanaf dan opnemen tegen de winnende monumenten uit de andere provincies: de Boekentoren in Gent, drie Gallo-Romeinse tumuli in Tienen, het begijnhof in Diksmuide en de stoomstroopfabriek in Borgloon. Het provinciebestuur riep iedereen op om massaal te stemmen voor “dit uniek stukje erfgoed uit de provincie Antwerpen”.
“De Duffelaars bleven in de aanloop van de grote finale op 19 februari 2007 enorm gemotiveerd. Dat eindelijk de cultuur, de zachte sector dus, eens volop aan bod kwam, speelde volgens mij deels wel mee. Maar ook de vrees dat de Plaza ooit zou afgebroken kunnen worden, zelfs al was het gebouw op dat moment al gedeeltelijk beschermd én eigendom van de gemeente, was wellicht een bepalende factor.”
Patrik Van Herck was in 2007 schepen van Monumentenzorg. © Joris Herregods
Ondanks al het enthousiasme won Duffel de eerste én enige editie van de Monumentenstrijd niet. Zowat 163.000 tv-kijkers brachten die avond hun stem uit. Duffel eindigde tweede na de Limburgse stoomstroopfabriek, en nipt vóór de Gentse Boekentoren. De winnaar kreeg 500.000 euro, Duffel 220.000 euro.
“Het Limburggevoel bleek uiteindelijk groter dan het Antwerpengevoel. Maar rancune was er niet: elke finalist was een goed project. Bovendien hadden we nooit gedacht dat we zo ver zouden geraken. Maar ondanks die tweede plaats én de euforie ging de restauratiedossier veel trager vooruit dan we hadden gehoopt. Ik ging er toen vanuit dat de Plaza al in 2010 als cultuurcentrum zou kunnen openen. Het werd uiteindelijk 2019, maar het resultaat mag gezien worden”, onderstreept Patrik Van Herck.
Duffel pakte met zijn Cinema Plaza dan wel niet de hoofdprijs, de zuurtegraad in de gemeente lag gedurende meerdere maanden alvast een stuk lager …
www.cinema-plaza.be
Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.
Meld je eenvoudig aan en lees elke maand een plusartikel naar keuze gratis.
Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.
Meld je eenvoudig aan en lees elke maand een plusartikel naar keuze gratis.
Overlijdens in Duffel.
Met de medewerking van
©2022 Mediahuis N.V.

source

Leave a Comment