Neos Hoeselt op bezoek in Luik (Hoeselt) | Het Belang van Limburg Mobile – Het Belang van Limburg

© Annemie Verdonck
© Annemie Verdonck
© Annemie Verdonck
© Annemie Verdonck
Zopas brachten de leden van Neos Hoeselt een bezoekje aan Luik. De uitstap vond plaats onder de deskundige leiding van kunsthistoricus Jos Vandebrouck, wereldberoemd in Hoeselt als ‘Jos van Bor’.
Om 9 uur ’s morgens stonden 42 Neos-leden te wachten op de bus die hen naar Luik zou brengen. “In het begin konden we nog een beetje soezen in de bus, maar vanaf het ogenblik dat Luik in het vizier kwam, begon Jos al aan de rondleiding”, klinkt het bij de leden. “Er werd gewezen op de veranderende omgeving, oude mijnterrils aan de horizon of andere mooie of belangrijke ijkpunten. De buschauffeur moest zich geen zorgen maken over de reisroute. Jos loodste hem langs de Maas van Luik naar Amay. Onderweg zagen we belangrijke industriële gebouwen waaronder Cockerill en werd de geschiedenis van het industriële erfgoed uiteengezet door onze gids. Jos kreeg iedereen mee in zijn verhaal. Dikwijls met een kwinkslag, maar ernstig wanneer het nodig was.”
Bij Amay hielden de leden hun eerste stop. “Daar bezochten we een prachtige kerk en een voorbeeld van hoe een restauratie kan en moet. Door een glazen vloer zagen we de archeologen in de kelder aan het werk. Daarna ging het opnieuw richting Luik. Dit keer langs de andere oever van de Maas, zodat we een totaal ander zicht kregen op de gebouwen die we op de heenweg al zagen. Jos loodste de buschauffeur verder door het centrum van Luik langs wegwerkzaamheden (aanleg tramsporen). Na de lunch, met Luikse bouletten, volgde een korte rondleiding door Luik. De gids wist ons te verrassen met een bezoek aan de universiteit van Luik. Een prachtig gebouw met alweer een boeiende uitleg van Jos. Onze dag sloten we af in stijl met koffie en taart in het hotel dat gevestigd is in het voormalig huis Sélys de Longchamps. En opnieuw een gebouw met een geschiedenis.”
Terwijl je dit leest, zijn onze journalisten druk in de weer om jou het snelste nieuws, de scherpste analyses en de meest aangrijpende verhalen uit Limburg en ver daarbuiten te brengen.
Terwijl je dit leest, zijn onze journalisten druk in de weer om jou het snelste nieuws, de scherpste analyses en de meest aangrijpende verhalen uit Limburg en ver daarbuiten te brengen.
Overlijdens in Hoeselt.
Met de medewerking van
©2022 Mediahuis N.V.

source

Leave a Comment