Restauratiewerken kasteel Heers gestart: "Het moet een plaats in onze samenleving innemen" – VRT NWS

De restauratie van het kasteel van Heers is gestart. Erfgoedstichting Herita, vzw Heerlijk(heid) Heers en enkele vrijwilligers slaan de handen in elkaar om het kasteel aan te pakken. De Vlaamse Regering trok 10 miljoen euro uit om het gebouw te restaureren. In 2027 zou het de parel van Heers en Zuid-Haspengouw moeten worden.
Het kasteel van Heers kwam onlangs in handen van de Vlaamse Regering,  die geeft het op haar beurt 35 jaar lang in erfpacht aan de erfgoedstichting Herita. Zij gaan samen met Heerlijk(heid) Heers en verschillende vrijwilligers aan de slag om het kasteel terug op te lappen. Daarvoor krijgen ze 10 miljoen euro van de Vlaamse Regering. Het gebouw was helemaal onderkomen totdat een aantal geëngageerde vrijwilligers zich ermee gingen moeien. Dankzij hun inspanningen zag uiteindelijk ook de Vlaamse overheid de erfgoedwaarde van het kasteel in. "Het moet opnieuw de parel van Heers en Zuid-Haspengouw worden", zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. 
De renovatie gebeurt in fases: ze starten bij de koeienstallen, dat wordt voorlopig een onthaalgebouw. Daarna volgt de Tiendenschuur. Het volledige kasteel moet opgeknapt zijn in 2027, zonder interieur. 
Bij de start van de paasvakantie opent het kasteel haar deuren voor bezoekers. Elk weekend kan je er terecht om te kijken hoe de renovatie aangepakt zal worden. Voor 5 euro laat een gids je het hele gebouw zien, de inkomsten gaan rechtstreeks naar het restauratieproject. Naast de rondleiding is er ook een kasteelbar. "Door de hulp van de vrijwilligers gaan de werken sneller vooruit en ziet het herstel van de site er goed uit", aldus Caroline Geerts, projectcoördinator voor Herita en voorzitter van Heerlijk(heid) Heers. 
Wat de bestemming en de concrete invulling van het gebouw wordt, is nog onduidelijk. Op dit moment staat de restauratie op de eerste plaats. "Het zou goed zijn moest het kasteel iets worden waar de mensen hier in de streek van kunnen profiteren. De samenleving moet er iets aan hebben", zegt vrijwilliger Rudy. 
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment