Teler uit Borgloon laat druivenranken 2,5 meter hoog groeien: "Druiven op stelten, tegen vorstschade" – VRT NWS

In Borgloon laat fruitteler Jos Claes zijn druivenranken in de hoogte groeien, om in het voorjaar minder last te hebben van nachtvorst. In Italië wordt die techniek al langer toegepast.
"Dat zijn druiven op een hoog systeem, op stelten zullen we maar zeggen", lacht teler Jos Claes. "Ik doe dat tegen vorstschade, om zeker productie te hebben. Want hoe lager de druiven aan de takken groeien, hoe groter de kans is dat ze gaan afvriezen. Daarom ben ik een stuk boven de grond gegaan."
Meer en meer fruittelers in Haspengouw planten druivenranken aan, als alternatief voor de klassieke appelen en peren. Want die brengen steeds minder geld op, door een overaanbod in Europa en de handelsboycotten tegen Rusland en sinds kort ook Wit-Rusland. 
"De appelen- en perenteelt zal hier wel altijd blijven bestaan", denkt Jos Claes. "Maar door de opwarming van de aarde is dat ook moeilijker geworden." Zo kampten de telers de afgelopen jaren ook met extreme droogte en zonnebrand. "Dan kan druiventeelt wel een alternatief zijn", klinkt het.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment