Zerah uit Heers wandelt elke dag met haar 2 geiten Aurora en Apollo: "Een geit legt van nature lange wandelingen af" – VRT NWS

De 28-jarige Zerah van Brakel uit Heers wandelt iedere dag, niet met een hond, maar met haar twee geiten Apollo en Aurora. De geiten hebben belletjes aan hun halsband zodat iedereen weet dat ze er zijn. “Als we een dag niet gaan wandelen vragen mensen aan mij of er iets scheelt met de geiten.”
Zerah van Brakel wandelt nu al twee jaar met haar twee geiten. Afhankelijk van het weer gaat ze bijna iedere dag wandelen met bok Apollo en zijn vriendinnetje Aurora. Zerahs liefde voor geiten is er altijd al geweest. “Ik heb zelf nooit geiten gehad omdat er geen plek was bij mijn moeder. Uiteindelijk ben ik in Heers terechtgekomen waar we een grote tuin hebben en ik dus meteen geiten wilde”, vertelt Zerah.
Het zijn vaak lange wandelingen die uren duren
Zerah wandelt vooral in de buurt van Heers, maar steekt zo nu en dan ook de taalgrens over naar Wallonië. “Het zijn vaak lange wandelingen die uren duren.” Volgens van Brakel is het ook goed voor de gezondheid van de dieren. “Een geit legt van nature ook lange afstanden af. Als je ze alleen maar in de wei laat staan dan breken ze gegarandeerd uit. Als je gaat wandelen dan breken ze minder snel uit en leven ze ook langer.” Het doel is uiteindelijk een trektocht te maken naar het doorkijkkerkje van Borgloon.

Op straat lopen ze aan de leiband zoals een hond, maar eens we in het veld zijn lopen ze los. “Wandelaars vinden het echt geweldig om te zien. Er is ook een vrouw met een hond die ik vaak tegenkom en dan besnuffelen ze mekaar. De geiten worden ook geaaid en krijgen soms een stukje brood van de inwoners. Het zijn gewoon iconen van Heers en mensen vragen ook vaak hoe het met de twee gaat.”
Qua karakter verschillen de twee heel erg. “Apollo is eerder dominant en wil zoveel mogelijk aandacht en Aurora is net het tegenovergestelde. Ze is superlief en rustig en kijkt eerder de kat uit de boom.” Zerah ziet de geiten als haar kinderen. “Een geit heeft een redelijk kort leven en ze verdienen het om zoveel mogelijk liefde te krijgen.”

Buiten een wandeling zijn de geiten ook al eens naar de dierenwinkel geweest toen ze klein waren. “We hebben ze toen in de auto gezet en hebben ze meegenomen. Mensen vonden het geweldig en dit hebben we een paar keer gedaan.” Nu passen ze niet meer in de wagen.
Een jaar geleden werd Apollo bij het gezin geboren en later werd vriendinnetje Aurora als gezelschap voor het bokje aangekocht. De geiten zijn nog maar een jaar oud en dus nog te jong om mee te fokken. Vanaf volgend jaar mogen ze dat wel. “Een van de redenen waarom we Aurora gekocht hebben is om aan gezinsuitbreiding te doen. Ik hoop echt dat we in de toekomst lammetjes zullen krijgen van dit mooie stel.”
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment