Riemstenaar riskeert 8 jaar cel omdat hij kogels afvuurt op agenten: “Hij is toerekeningsvatbaar” – Het Nieuwsblad

De man is volgens het college van deskundigen toerekeningsvatbaar. © MARC HERREMANS – MEDIAHUIS
Een Riemstenaar (42) riskeert 8 jaar cel omdat hij met een jachtgeweer op agenten schoot aan zijn woning in Millen. Een college van deskundigen verklaarde de man toerekeningsvatbaar.
Op 30 september 2021 verscheen de Riemstenaar voor het eerst voor de Tongerse rechter om zich te verantwoorden voor de schietpartij op 13 maart van dat jaar. Na de behandeling van de zaak stelde de Tongerse rechter in een tussenvonnis eerst nog een collega van deskundigen aan om de man te onderzoeken. De grote vraag was namelijk of hij toerekeningsvatbaar was alvorens de rechtbank wilde oordelen over de strafmaat.
Donderdagochtend werd de zaak hernomen. Volgens de gerechtspsychiaters had de man geen geestesstoornis en kan hij dus volledig verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden. Net als in oktober vorig jaar vroeg de procureur een celstraf van acht jaar, waarvan zeven jaar voor de moordpoging op enkele agenten en een jaar voor het toebrengen van slagen aan zijn echtgenote en zoontje.
De veertiger werd aangeklaagd voor poging moord nadat hij tijdens een echtelijke ruzie het vuur opende op politieagenten die zijn woning binnendrongen. De man verloor eerder die avond alle controle en laadde zijn jachtgeweer om zich nadien te verschansen in een nis in de kelder. “Ik dacht dat ik mezelf beter van kant kon maken, maar toen ik de trekker wilde overhalen kon ik het gewoon niet”, zo vertelde hij vorige jaar voor de Tongerse rechtbank.
Ondertussen riep zijn vrouw via een openstaand raam op de bovenverdieping om hulp. Een toevallige passant verwittigde de politie. Twee patrouilles van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst kwamen ter plaatse. Twee agenten drongen het huis binnen terwijl twee andere politiemannen de voordeur bewaakten.
Toen de twee agenten in de woning de kelderdeur opentrokken, liep het fout. “Op het moment dat mijn cliënten de trap afdaalden, schoot de beklaagde met het vuurwapen twee keer in hun richting. Een van de agenten voelde meteen de luchtverplaatsing van de kogel aan zijn gezicht. Hij had ook een brandend gevoel aan zijn hand door een schampschot. De twee politiemannen moesten vluchten voor hun leven”, aldus de advocaat van de betrokken agenten, meester Rachelle Neven.
De vier agenten zochten dekking in de Kattestraat en de Trinellestraat. Ondertussen kwam er nog een derde ploeg ter plaatse voor versterking. De veertiger liep van de kelder naar de eerste verdieping om vervolgens op zolder enkele pannen van het dak weg te duwen. Uiteindelijk vuurde de man vier keer richting het dienstvoertuig dat geparkeerd stond voor zijn woning. De agenten raakten niet gewond.
De veertiger gaf zich uiteindelijk over en verklaarde steeds dat hij nooit de bedoeling had om de agenten te doden. De advocaat van de man, Gino Houbrechts, vraagt de vrijspraak voor poging moord omdat de agenten volgens hem nooit in een mogelijke kogelbaan terecht zijn gekomen.
De zes betrokken inspecteurs vragen toch schadevergoedingen tussen 5.000 en 15.000 euro omdat ze kampen met een posttraumatisch stresssyndroom. “Elf jaar geleden, bijna dag op dag met deze feiten, liet collega Eddy Strijckers in Bilzen het leven tijdens een identiek schietincident. Dat speelt zeker een rol om zo’n bedragen te mogen vragen”, zo klonk het.
Vonnis volgt op 1 september.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plus logo plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.
De vergunning voor een biomassacentrale bij cementfabriek CBR in Lixhe is geweigerd. Waalse ministers Céline Tellier en Willy Borsus hebben de beslissing van het gemeentebestuur van Visé van 17 …
Padelhal: Dat de oude sporthal in Herderen een grondige renovatie moet krijgen, daar hadden de meeste raadsleden geen problemen mee. Het projectvoorstel – opgemaakt door Fluvius – geraamd op ruim …
Matrassen die op straat liggen fotograferen. Het is de bijzondere hobby van Wim Rutten uit Stokkem. Met 4.171 foto’s van matrassen staat Wim op een zucht van de eerste plaats in de internationale …
Het gemeentebestuur van Riemst kiest voor indoorpadelterreinen. Die komen in een nieuwe hal die gebouwd zal worden achter de sporthal in Herderen. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de vraag van …
Zowat zeventig Riemstse ondernemers tekenden maandag 27 juni present bij Restaurant Klost’r in Vlijtingen voor het door de gemeente georganiseerde zomerevenement voor de lokale middenstand. Na de …
Honderden creawerken moeten er vandaag in Limburg nog staan die ooit met dank aan juf Lisa Theuwis gemaakt werden. Zelfs toen ze met pensioen ging, wilde ze helemaal niet stoppen. Ze deed er gewoon …
Voor het zesde jaar op rij worden de inwoners van Riemst met de spaarkaartenactie ‘Denk, eet, koop lokaal’ gemotiveerd om lokaal te kopen. Zo’n 60 handelaars doen mee. Wie lokaal shopt, maakt kans …
Een Riemstenaar (42) riskeert 8 jaar cel omdat hij met een jachtgeweer op agenten schoot aan zijn woning in Millen. Een college van deskundigen verklaarde de man toerekeningsvatbaar.
Cristal Alken is voortaan nog een beetje meer Made in Limburg. Samen met landbouwgroep Arvesta gaat brouwerij Alken-Maes een partnership met achttien landbouwers aan om brouwgerst van de Limburgse …
Op 2 juli is het exact 275 jaar geleden dat de Slag bij Lafelt werd uitgevochten aan de voet van de Sieberg in Riemst. Theater Ozzy brengt dat verleden terug tot leven tijdens een futuristisch …
Een auto en een fietser zijn dinsdag rond 14.20 uur gebotst op de Burgemeester Marresbaan in Vroenhoven. De fietser (44) uit Heers raakte lichtgewond.
Overlijdens in Riemst.

source

Leave a Comment