Tongeren vormt leegstaand shoppingcentrum om tot gezondheidscampus: “Voor iedereen die gezondheid belangrijk vindt" – VRT NWS

Tongeren krijgt een gezonheidscampus op de Julianussite in het stadscentrum. Om de site, die al jaren kampt met leegstand, een nieuwe invulling te geven werkte POM Limburg een studie uit rond de verdere ontwikkeling. “De campus zal niet enkel ruimte geven aan lokale zorgverleners, welzijnswerkers en organisaties, maar ook aan commerciële partners”, aldus burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) van Tongeren.
Volgens burgemeester Dewael wordt Julianus the place to be voor iedereen die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil worden. “We willen preventieve gezondheidsprogramma’s zoals medische testen, vaccinaties, gezonde voeding, yoga en meditatie samenbrengen op een centrale plek in het centrum. Artsen kunnen zich er vestigen in groepspraktijken, maar ook commerciële organisaties zoals fitnessclubs en horeca kunnen hier neerstrijken. Omwille van haar centrale ligging en vlotte bereikbaarheid leent de Julianussite zich perfect tot de uitbouw van een gezonheidscampus. Bovendien blijkt uit een rondvraag van de hogeschool PXL dat 85 procent van de Tongenaren het idee genegen is.”
“Bijna een op de vijf Limburgers is momenteel tewerkgesteld in de gezondheidszorg", zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput (CD&V).  "Dat maakt de zorg een van onze economische speerpunten. Dankzij deze campus wordt de afstand tussen burgers en zorgteam nog kleiner. Bovendien is de site in Tongeren zowel op nationaal als internationaal vlak uniek, omdat we commerciële spelers samenzetten met medische specialisten en zorgorganisaties. Ter illustratie: op de Julianussite zal je na je bezoek aan de oogarts, rechtstreeks naar een gespecialiseerde brillenwinkel kunnen gaan.”
Eigenaar van de Julianussite Valéry Autin is trots en tevreden. “Onze Groep Techene heeft de site in 2014 reeds overgenomen en de invulling bleek niet gemakkelijk. Het werd tijd om een nieuwe strategie te bedenken. Handelaars die reeds een winkelruimte huren, kunnen uiteraard blijven zitten.”
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment