Vlaamse regering koopt Kasteel van Heers en gaat het in zijn oude glorie herstellen – VRT NWS

De Vlaamse regering is erin geslaagd om de nieuwe eigenaar te worden van het Kasteel van Heers in Limburg. Ze maakt nu plannen om het in zijn oude glorie te herstellen. Door financiële moeilijkheden en gedeelde eigendom in de eigenaarsfamilie was het waardevolle beschermde monument al jarenlang aan het vervallen. Na de restauratie is het de bedoeling dat deze erfgoedparel met het hele kasteeldomein eromheen een toeristische trekpleister wordt.
De Vlaamse overheid is de nieuwe eigenaar van het kasteel van Heers (Limburg). De Vlaamse regering heeft uiteindelijk de eigendom kunnen verwerven van het volledige kasteeldomein. De bedoeling is nu om het monument te restaureren en in zijn oude glorie te herstellen, zodat het ook een toeristische trekpleister kan worden. 
Het kasteel van Heers is al sinds eind vorige eeuw aan het aftakelen omdat de adellijke eigenaars het geld niet meer hadden om het beschermde monument in stand te houden. De gesprekken met de familie sleepten lange tijd aan omdat het domein een gedeelde eigendom was van twee broers, van wie er een in België woont en een bij zijn overlijden zijn deel aan een Spaanse erfgenaam naliet. 
Op 23 december 2020 kon Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de akte voor overdracht van het zogenoemde “Spaanse deel” van het kasteeldomein aan de Vlaamse overheid ondertekenen. En nu is ook het “Belgische deel” in handen van de Vlaamse overheid gekomen. 
De restauratie wordt een werk van lange adem, maar we zijn vastberaden om deze parel van Heers en Zuid-Haspengouw in ere te herstellen.
“Nu de Vlaamse overheid eigenaar is van het volledige kasteeldomein, kunnen we ons engagement nakomen om het kasteel van Heers te redden” zegt minister Diependaele. “Het laatgotische kasteel en het omringende kasteeldomein zijn getuigen van een eeuwenlange roemrijke geschiedenis. De restauratie wordt een werk van lange adem, maar we zijn vastberaden om deze parel van Heers en Zuid-Haspengouw in ere te herstellen.”
Lees verder onder de afbeelding:
Sinds een paar jaar werkte een groep vrijwilligers onder de naam Heerlijk(heid) Heers vzw samen om het kasteeldomein alvast op een aantal punten aan te pakken. Een deel van het park kon dankzij hun inspanningen opnieuw opengesteld worden voor het publiek. Maar het kasteel zelf was al jaren niet meer toegankelijk. Het is zo bouwvallig dat het in veel kamers ronduit gevaarlijk is om er rond te lopen. 
Maar door de aankoop kan er nu echt schot in de zaak komen, zegt minister Diependaele: "In nauwe samenwerking tussen Onroerend Erfgoed, Natuur en Toerisme werken we nu het beste scenario uit om dit uitdagende restauratiedossier tot een goed einde te brengen." 
Lees verder onder de afbeelding:
"Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft alvast de uitvoering van de dringendste instandhoudingswerken voorbereid. Het kasteel is nu al indrukwekkend, maar na restauratie zal het zonder meer het hart van elke erfgoedliefhebber bekoren.” belooft minister Diependaele.
Een prachtig gebouw met een adembenemende geschiedenis die bulkt van de verhalen.
Want het is de bedoeling dat het hele kasteeldomein een toeristische trekpleister wordt. "Onroerend erfgoed en Toerisme gaan vaak hand in hand”, vindt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Dat geldt ook voor het kasteel van Heers. Een prachtig gebouw met een adembenemende geschiedenis die bulkt van de verhalen. Doe daar nog de omgeving bij, een groene oase van rust, en je hebt alle argumenten in huis om toeristen van ver en dichtbij in de toekomst te overtuigen van een bezoek aan dit kasteel in ons prachtige Limburg.”
Lees verder onder de afbeelding:
De geschiedenis van het kasteeldomein gaat terug tot de 11e eeuw. Het huidige kasteel stamt uit omstreeks 1500. Eind 17e eeuw was een garnizoen van de Republiek der Nederlanden er gelegerd. Het monument vertelt over onder andere de Bourgondische Nederlanden en oorlog met de Verenigde Provinciën, aanvallen van de Fransen en bezetting door Duitse troepen in 1681.
Het kasteel zelf is een compact geheel in laatgotische stijl met elementen die verwijzen naar de renaissance. De vier vleugels liggen rond een vierkante binnenplaats en ziet er grosso modo nog volledig uit zoals het begin 16e eeuw gebouwd werd.
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment