Voormalige Ambiorixkazerne in Tongeren krijgt tweede leven: 56 appartementen en lofts – VRT NWS

In Tongeren komen er 56 woningen in de voormalige Ambiorixkazerne in de Blaarstraat. Het gaat om appartementen en lofts, en ook 5 handelsruimtes. De oude legerkazerne is geen beschermd erfgoed, maar de privé-investeerder wil de originele gevels wel behouden.
De Ambiorixkazerne was tot 2009 in handen van het Belgische leger. Maar een privé-investeerder gaat de kazerne nu renoveren en er woningen in onder brengen. "Het stadsbestuur van Tongeren heeft de vergunning afgeleverd voor de totale renovatie van het eerste gebouw op de site", legt schepen van Ruimtelijke Ordening Johnny Vrancken (Vooruit) uit. "De westvleugel, blok E, wordt omgebouwd tot 56 appartementen, lofts en studio’s en 5 commerciële handelsruimten."
De site wordt uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen voor de verwarming en de productie van sanitair warm water. "Ook de koeling van de appartementen wordt voorzien op natuurlijke wijze, door middel van bodemwarmte”, legt Paul Ivens van Cordeel nv uit.  
Onlangs werd bekend dat er mogelijk PFAS aanwezig is op die Ambiorixsite. "Maar die testresultaten zijn er nog niet", zegt schepen van Leefmilieu Patrick Jans (Tongeren.nu). "En die mogelijke vervuiling situeert zich aan de rand van de site, en dat is een stuk verwijderd van het woonproject."
Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven
Volg ons op sociale media
Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?
Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.
Beschikbaar voor iOS en Android.

source

Leave a Comment